Knsnaper

Najlepsza restauracja w Twoim mieście

Zapraszamy codziennie

Pon-pt: 11:00-22:00
Sob-ndz: 13:00-24:00

Do czego służy HACCP?

Każde przedsiębiorstwo, które trudni się obróbką i produkcją żywności, winno znać wszystkie kwestie związane z HACCP. Jest to tak zwany System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jednak skrót jest w języku angielskim i oznacza Hazard Analysis and Critical Control Points System. 

Krakowscy specjaliści od systemu HACCP 

haccp w KrakowieMówiąc w najprostszy sposób, HACCP to zespół powiązanych ze sobą wzajemnie procedur, które realizują (jako całość) system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ten system podlega nie tylko wdrożeniu, ale również certyfikowaniu. Dlatego też, każdorazowo, przed rozpoczęciem działalności gospodarczej związanej z obróbką żywności, należy zgłosić zakład do lokalnego Sanepid-u. Tenże natomiast wydaje zgodę na prowadzenie działalności lub jej odmawia, bo to również leży w jego gestii. Przed wdrożeniem systemu HACCP należy pamiętać, by odbyć praktyki higieniczne lub produkcyjne. Jeśli szukamy HACCP w Krakowie to jest to strzał w dziesiątkę. Czemu? Ponieważ jest tu wiele firm, które oferują szkolenia, praktyki, a także wiele innych ofert, powiązanych tematycznie z HACCP. Ten system skupia się na eliminowaniu zagrożeń, w miejscach, gdzie powstają. Co z kolei sprawia, że możliwe jest wykrycie i usunięcie niebezpieczeństwa na każdym etapie obróbki. Jest to najbardziej efektywny sposób przeciwdziałania zagrożeniom, jakie mogą się znajdować w pożywieniu. Możemy do nich zaliczyć: zagrożenia mikrobiologiczne, takie jak grzyby, pleśnie, bakterie, zagrożenia fizyczne, np. plastik, szkło oraz chemiczne – detergenty, środki chemiczne, etc.

System ten nie powinien być traktowany jako stała procedura, jak również dokumenty, które z niego wynikają. Ponieważ trzeba wziąć pod uwagę, iż nasz zakład może się rozrosnąć, zmniejszyć lub ulec innym modyfikacjom, które będą miały wpływ na procedury HACCP.