Każdy maniak grillowania marzy o grillu doskonałym. Niektórzy już od pierwszych cieplejszych dni szykują się na letnie imprezy i planują co tym razem pojawi się na ruszcie. Coraz więcej z nich interesuje się grillami gazowymi, rezygnując z tych opalanych węglem. Jakie są wady i zalety tych pierwszych?
Fakty i mity na temat grilli gazowych
Zacznijmy od faktów. To prawda, że grille gazowe rozpalają się znacznie szybciej niż tradycyjne. Wystarczy przyłączyć grill do butli lub kartidża i przekręcić kurek. Grill od razu zacznie działać. Łatwiej w nich także utrzymać odpowiednią temperaturę – większość grilli ma wbudowany termometr, co pozwala łatwo dostosować temperaturę do ilość potraw. Prawdą również jest to że grille gazowe nie dymią. Pozwala to na chociażby urządzanie grillowania na balkonie albo nawet we własnej kuchni. Dodatkowo nowoczesne grille posiadają specjalny system, który zapewnia, że wszystkie potrawy są ogrzewane w równomierny sposób. Co do mitów, to nieprawdą jest, ze grille gazowe są niebezpieczne. Wręcz przeciwnie. Nie ma w nich kontaktu z ogniem, więc znika chociażby ryzyko poparzenia. Niesłusznie uważa się także, że grille gazowe są tylko w dużych rozmiarach. Mnóstwo producentów proponuje zarówno małe, domowe wersje, jak i duże, dla prawdziwych zapaleńców. Wśród firm, gdzie można znaleźć taki grill gazowy jest jedną z tych z dużym wyborem. Mitem jest również to, że potrawy z grilla gazowego nie mają aromatu charakterystycznego dla tych z węglowego. Jest to nieprawda, ponieważ testy wykazały, że w smaku potrawy są identyczne.
Grill gazowy to urządzanie, które warto nabyć przed sezonem imprez w ogrodzie i na tarasie. Nie dymi, można na nim przygotować wiele potraw, nie trzeba pilnować płomienia. Dzięki takiemu grillowi można spokojnie cieszyć się towarzystwem przyjaciół i ciepłą pogodą.