Coraz więcej osób decyduje się na zakup wędzarni do domowego użytku. Dzięki temu mogą oni przygotować smaczne wędlin, czy sery przesiąknięte wspaniałym aromatem. Nowoczesne wędzarnie są łatwe w obsłudze, niezawodnie działają, a do tego nie zajmują dużo miejsca. To z pewnością inwestycja, która się zwróci.
Dobra wędzarnia marki Borniak
Wiele się mówi na temat tego, jak należy przygotować kiełbasy, czy szynki do wędzenia, tak by były jak najsmaczniejsze. Jednak jak przygotować samą wędzarnię? Wędzarnia elektryczna Borniak ma półki oraz haki w środku. Jeśli chcemy wędzić szynki lub sery to należy zamontować półki, na których można je położyć. Jeśli wędzone będą ryby czy kiełbasy to lepiej wybrać haki, na których można je zawiesić. Na spód wędzarni warto postawić miskę do której będzie skapywał tłuszcz. W ten sposób nie trzeba będzie dokładnie szorować samej wędzarni, a jedynie miskę. Można ją wystawić i umyć bez problemu pod bieżącą wodą. Miska nie zajmuje dużo miejsca i nie przeszkadza w procesie wędzenia. Bardzo ważne są oczywiście zrębki wędzarnicze. To drobne kawałki olchy, buku, czy innego drzewa, które w komorze będą się powoli żarzyć i spalać. Wytwarzany dym wsiąknie w wędzone potrawy i nada im wyjątkowego aromatu. Zrebków musi być odpowiednio dużo, bo jeśli za szybko się spalą to jedzenie nie zdąży się zakonserwować. Warto ich wsypać z naddatkiem – w nowoczesnych wędzarniach Borniak nie spalają się one szybko, więc to co zostanie zawsze można ponownie wykorzystać.
Podczas przygotowania wędzarni do procesu wędzenia warto również poświęcić nieco czasu na ustawienie temperatury i czasu wędzenia. Można to zrobić na dużym wyświetlaczu z przodu wędzarni. W ten sposób dobiera się program wędzenia do konkretnego produktu spożywczego.